Temető

A 67-es úttol nyugatra, egy domboldalon fekszik a község temetője. Ez volt a régi temető, és ide temetkeznek ma is. Gondozott, szép terület. Az elhagyott fejfákból az önkormányzat egy sírkertet alakított ki a közelmúltban. A temetőben 1970 óta van ravatalozó, mely helyett 1992-ben hűtő berendezéssel ellátott nagyobbat és korszerűbbet építettek.

2005-ben az épületet tovább korszerűsítették, vizesblokkal és fedett előtérrel látták el. A temetőbe vezető utat aszfaltozták. A régi harangláb helyett egy kőből készült haranglábat emeltek.

Az új harangláb megáldási ünnepsége 2005. október 22-én volt. Mayer megyés püspök végezte a szertartást. Köszöntőt Bognár Jószef polgármester és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mondott. Az ünnepségen résztvevők többszáz gyertyát gyújtottak meg, mialatt szólt a harang.

Ez a harang 2003-ig az Ijedő-hegyen (szőlőhegy) lévő haranglábon volt, melyet 1938-ban szenteltek meg, és melynek árát a nagyobb szőlősgazdák adták össze. Sokáig minden délben harangoztak vele. A harangon a Szentlászló  felirat mellett olvasható a készítő, Szlezák László budapesti harangöntő mester neve is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support