Katolikus Templom

Az 1738-ban épült fatemplom helyén áll a mai 22m hosszú, 8,5m széles 5,5m belmagasságú és 20m magas tornyú templom, amelyet 1821-ben szentelték Szent lászló király tiszteletére.

A közel kétszáz éves épület állaga a 80-as évektől sokat romlott: a tető beázott, a torony, amely nem volt összekötve az épülettel elvált a templomhajótól, 43 centiméternyit dőlt keleti irányba. A 9,5cm-es süllyedése miatt pedig bemozdult a karzat, alá kellett dúcolni, veszélybe került az ott lévő Angster-orgona is, megrepedeztek a falak, a deformáció miatt megfeszült a tetőzet lécezése, a torony életveszélyessé vált. Ehhez több tényező járult hozzá: a csapadékvíz nem megfelelő elvezetése, a templomkörnyéki úttest alá nyúló pincék, a megnövekedett gépkocsiforgalom. Körültekintő felmérő munka után vasbeton cölöpökkel állították meg a torony további dőlését. „Visszahúzatni” már nem lehetett a templomhajóhoz. Sokat foglalkozott ezzel a sajtó: „Örökké ferde marad Szentlászló katolikus templomának tornya. Akár a pisai ferde torony”. Az építmény teljes felújítása több mint 10 millió forintba került. Széles összefogásra volt szükség ahhoz, hogy az anyagi erőforrás megteremtődjön.

A koordinációs munka irányítója Bognár József polgármester volt, az egyház részéről pedig Bukovics István plébános. A helyiek, a püspökség, az egykori szentlászlóiak és más támogatók révén 2002-ben megtörtént a templom teljeskörű felújítása (a torony, a falak helyreállítása, a teljes tetőszerkezet, a nyílászárók, a toronyórák cseréje és a parkosítás).

2002. szeptember 22-én került sor a felújított templom megáldási ünnepségére, amely a Szent László szobor és a világháborús emlékművek koszorúzásával, majd magyar és német nyelvű szentmisével kezdődött, melyet Mayer Mihály megyéspüspök celebrált. Nemcsek szentlászlóiak voltak jelen, hanem számos vendég az ország más településéről és a határon túlról is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support