Tájház

2003-ban a közös akaratnak, az összefogásnak legjelentősebb eseménye volt, hogy október 4-én, a falunapon megnyitottuk a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményt.

Stefan Fath, Németországban élő tulajdonos visszavásárolta a volt nagyszülői-szülői házat (Zrínyi u. 15), melyet teljesen felújíttatott, megtartva a régi német építészeti stílusjegyeket, és négy helyiséget átadott az önkormányzatnak azzal a céllal, hogy itt kapjon helyet a gyűjtemény.

Ezzel sokunk régi vágya beteljesedett.

A kiállítás bepillantást ad a német, a betelepített felvidéki, a volt Jugoszláviából menekült vagy msáhonnan ideköltöző és itt gyökeret eresztő magyar lakosság, egyszóval a szentlászlóiak életébe.

Senki nem merte volna gondolni a munka megkezdésekor, hogy ennyi kiállítandó anyag gyűlik majd össze. Alog van olyan család, aki az eddig féltve őrzött tárgyi, írásos és képi emlékekből ne adott volna oad valamit. Hasonlóan tették többen az innen elszármazottak is. Hosszú névsor őrzi az adományozók nevét és mindazokét, akik bármiképp segítették, hogy a gyűjtemény létrejöhessen.

Az első helyiségben írásos és képi anyag mutatja be a német és a felvidéki magyarok múltját, a falu neves szülötteit, dr. Vargha Károly Zselic-kutatót és dr Szirmayné Bayer Erzsébet festőművészt. A másodikban egy XX. század eleji német tisztaszoba látható. A harmadikban a mindennapok régi használati tárgyai, a negyedikben a ma élő helyi kézművesek alkotásai tekinthetőek meg.

Reményeink szerint ez a „kis múzeum” segíthet majd abban, hogy múltunkat mélyebben meismerjük, s ez által jobban tiszteljük őseinket, szeressük, becsüljük szülőföldünket, szülőfalunkat.

A tájház rendelkezik saját weboldallal mely a következő linken érhető el: www.szentlaszloitajhaz.hu
A múzeumok látogatása előzetes időpont egyeztetéssel történik.
Telefonszám: 73/454-157; 73/554-040; 06-30/628-38-47
Személyesen: Dr. Vargha Károly Kulturális Központ – Szentlászló, Petőfi u. 1/a.
Munkaidőn kívül: Kernné Szommer Zsanett

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support