Népművészeti Alkotóház és Csuhémúzeum

A Népművészeti Alkotóház 2006. október 7.-én került átadásra, melyben helyet kapott az ország első csuhémúzeuma is. Önkormányzatunk e közel 20 millió forintos beruházást a Közkincs-program sikeres pályázatával tudta megvalósítani. Megvásárolta a falu egyik legöregebb házát, mely helyi műemléki védettség alatt áll.

Ennek az épületnek a teljes felújításával állandó helye lett a csuhéból készült alkotásoknak, a hagyományok őrzésének, valamint egész évben a népi kismesterségek bemutatásának, a kézműves tevékenységek tanításának, elsajátításnak és a nyári kézműves táboroknak. A csuhézásnak nagy hagyománya van a községben. E mesterséget a felvidéki Maszvadról idetelepített magyarok hozták magukkal. Néhányan még ma is készítenek csuhéból különböző használati tárgyakat.

A több mint 250 darabos csuhé gyűjteményben hazai, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági alkotásokat csodálhatnak meg a kézművesség iránt érdeklődők. Az alkotóházban a csuhézás eszközeivel és technikáival is megismerkedhetnek.

2008-ban a Csuhémúzeum és Népművészeti alkotóház az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya által meghirdetett pályázaton építészeti nívódíjban részesült.

A múzeumok látogatása előzetes időpont egyeztetéssel történik.
Telefonszám: 73/454-157; 73/554-040; 06-30/628-38-47
Személyesen: Dr. Vargha Károly Kulturális Központ – Szentlászló, Petőfi u. 1/a. 
Munkaidőn kívül: Kernné Szommer Zsanett

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support