Hibás objektum

    Népművészeti Alkotóház és Csuhémúzeum (Múzeumok)

Cím: Petőfi utca 1.
Email: szentlaszloikonyvtar@freemail.hu
A csuhézásnak nagy hagyománya van a községben,e mesterséget a felvidéki Naszvadról idetelepített magyarok hozták magukkal.
A 250 darabos gyűjteményben hazai, felvidéki,erdélyi és kárpátaljai alkotásokat csodálhatnak meg a kézművesség iránt érdeklődök.
Az alkotóházban a csuhézás eszközeivel és technikáival is megismerkedhetnek.
Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A Népművészeti Alkotóház 2006. október 7.-én került átadásra, melyben helyet kapott az ország első csuhémúzeuma is. Önkormányzatunk e közel 20 millió forintos beruházást a Közkincs-program sikeres pályázatával tudta megvalósítani. Megvásárolta a falu egyik legöregebb házát, mely helyi műemléki védettség alatt áll.

Ennek az épületnek a teljes felújításával állandó helye lett a csuhéból készült alkotásoknak, a hagyományok őrzésének, valamint egész évben a népi kismesterségek bemutatásának, a kézműves tevékenységek tanításának, elsajátításnak és a nyári kézműves táboroknak. A csuhézásnak nagy hagyománya van a községben. E mesterséget a felvidéki Maszvadról idetelepített magyarok hozták magukkal. Néhányan még ma is készítenek csuhéból különböző használati tárgyakat.

A több mint 250 darabos csuhé gyűjteményben hazai, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági alkotásokat csodálhatnak meg a kézművesség iránt érdeklődők. Az alkotóházban a csuhézás eszközeivel és technikáival is megismerkedhetnek.

2008-ban a Csuhémúzeum és Népművészeti alkotóház az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya által meghirdetett pályázaton építészeti nívódíjban részesült.

 

A múzeumok látogatása előzetes időpont egyeztetéssel történik.

Telefonszám: 73/454-157; 73/554-040; 20/219-9931

Személyesen: Dr. Vargha Károly Kulturális Központ - Szentlászló, Petőfi u. 1/a. 

Munkaidőn kívül: Bíró Gyuláné - Szentlászló, Petőfi u. 4/a.

 

Képtár


Csuhémúzeum
 

Csuhémúzeum 2
 

Csuhémúzeum 3
 

Népművészeti Alkotóház és Csuhémúzeum
 
 

További múzeumok a környéken